Workshops & Trainingen

Literatuur, wat een drama

Workshop voor
middelbare scholen

Een workshop waar leerlingen via het maken van een toneelbewerking sneller bij de essentie van een boek komen.

Literair Theater Branoul heeft expertise opgebouwd in het bewerken van proza en poëzie naar toneel. In een workshop van drie uur, onder leiding van acteur Bob Schwarze en regisseur/bewerker Manon Barthels, maken leerlingen een bewerking van een op school behandelde roman en presenteren die vervolgens op het toneel van Theater Branoul. In deze snelkookpan staat plezier voorop, zonder de inhoud uit het oog te verliezen. Langere trajecten, leidend tot een schoolvoorstelling behoren ook tot de mogelijkheden.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid een workshop te combineren met een voor- of nabespreking in Theater Branoul nadat gezamenlijk een voorstelling is bijgewoond.

De monoloog

Workshop door
Bob Schwarze

In de bewerkingen en regies van Manon Barthels heeft Bob Schwarze zich de afgelopen decennia, naast zijn werk als ensemble-acteur, kunnen ontwikkelen tot solo-acteur. Na de voorstellingen krijgt hij de geijkte vragen als: “Hoe krijgt u al die tekst in uw hoofd?” Er is nooit genoeg tijd om nu eens goed te bespreken wat hij daar altijd staat te doen en, belangrijker nog, hoe hij daar is gekomen.

In deze workshop vertelt Bob over het werken met Manon Barthels, de opbouw van haar monologen, het meenemen van het publiek op reis door het hoofd van een personage en over de belangrijkste handeling in een solovoorstelling, namelijk: het denken.

Daarnaast gaan de deelnemers met korte teksten – maximaal één a-4tje- aan de slag. Onder begeleiding van Bob. Een presentatie voor intimi behoort tot de mogelijkheden. minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

  • 3 bijeenkomsten van 3 uur
  • bij voldoende vertrouwen van de deelnemers, een avondpresentatie op het toneel
  • langere trajecten zijn mogelijk op aanvraag
  • data worden in de nieuwsbrief van Branoul aangekondigd